- Μετά τις γάτες στα χειρουργεία και τις κατσαρίδες στα μαγειρεία, τώρα... πέφτουν και ταβάνια στα νοσοκομεία!
Ενα πρωτοφανές -ακόμη και για τα ελληνικά χρονικά- περιστατικό κατεγράφη πριν από λίγον καιρό στο νοσοκομείο «Ελπίς»: Τμήμα της οροφής κατέρρευσε μέσα στην πτέρυγα των χειρουργείων, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη επέμβαση σε ασθενή! Για καλή τους τύχη η τσιμεντένια πλάκα, διαστάσεων 1,5 μέτρου επί 30 εκατοστά, δεν έπεσε στην ανοιχτή τομή του ασθενούς ή στα κεφάλια των χειρουργών, αλλά λίγα μέτρα δίπλα, μέσα στα αποδυτήρια. Οι γιατροί που εκείνη την ώρα βρίσκονταν εκεί γλίτωσαν από θαύμα.
Το περιστατικό -όπως αποδεικνύεται από το πόρισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης που δημοσιεύει σήμερα η «Κ.Ε.»- ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στο νοσοκομείο εξαιτίας εργασιών στο Β' κτίριο, στον όροφο πάνω από τα χειρουργεία. Την επίβλεψη των έργων είχε η ΔΕΠΑΝΟΜ, ο δημόσιος φορέας που κατασκευάζει και συντηρεί τα νοσοκομεία.
Επί εβδομάδες και όσο γίνονταν εργασίες, τα κομπρεσέρ δημιουργούσαν κραδασμούς στις χειρουργικές αίθουσες, η πτώση χαλικιών και χώματος είχε γίνει συνηθισμένο φαινόμενο, ενώ στρώσεις από σκόνη είχαν επικαθήσει στους χώρους όπου αποθηκεύονται τα χειρουργικά και τα αναισθησιολογικά υλικά.
- Το πόρισμα για το «Ελπίς»
Ο διευθυντής της οφθαλμολογικής κλινικής, Ν. Τσόπελας, που διενήργησε την ΕΔΕ, στο πόρισμά του χαρακτηρίζει «εγκληματική πράξη την εκτεταμένη χρήση αεροσυμπιεστών (σ.σ.: κομπρεσέρ) σε παλαιά κατασκευή και σε λειτουργούντα χειρουργεία». Επισημαίνει επίσης πως το γεγονός «ότι δεν τραυματίστηκε άνθρωπος από την πτώση της οροφής δεν αναιρεί την εγκληματική αμέλεια και επιπολαιότητα των υπεύθυνων του τεχνικού έργου».
Ο ίδιος κάνει λόγο «για απαράδεκτες συνθήκες ασηψίας στα χειρουργεία εξαιτίας των τεχνικών έργων».
Από τον θόρυβο που δημιουργούσε το κομπρεσέρ οι χειρουργοί και το νοσηλευτικό προσωπικό ήταν αδύνατον να συνεννοηθούν μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ζήτημα επιστημονικής απόδοσης, ενώ οι κραδασμοί απορύθμιζαν ακόμη και τα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, με κίνδυνο της ζωής των ασθενών.
Ενδεικτικό της προχειρότητας των εργασιών είναι -όπως προκύπτει και από καταθέσεις μηχανικών- ότι δεν υπήρχε επαρκής γνώση της στατικής επάρκειας και της αντοχής του δαπέδου».
Ο Ν. Τσόπελας αναφέρει ακόμη ότι η σύμβαση του έργου που είχε συναφθεί με την κατασκευαστική εταιρεία δεν ήταν καν γνωστή στη διοίκηση του νοσοκομείου. Επιρρίπτει ευθύνες, εκτός από την εταιρεία, στη ΔΕΠΑΝΟΜ, αλλά και στην τεχνική υπηρεσία του νοσηλευτικού ιδρύματος, που όφειλαν να ενημερώσουν για την επικινδυνότητα και «να αναφέρουν στη διοίκηση ότι διενεργούνται έργα, ώστε να ελέγχει την αναγκαιότητα κάθε εργασίας, και κυρίως ότι τα έργα θα έχουν επίπτωση στη λειτουργία των χειρουργείων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου