Θάσος, 18/05/09. Οι αστυνομικές αρχές στη Θάσο καλούνται να διαλευκάνουν μία σημαντική υπόθεση, η οποία δεν είναι μία απλή ιστορία φόνου. Από τις έρευνες εξαρτώνται πολλά και κυρίως η συνέχιση του θρύλου, που θέλει τη Θάσο να είναι το πιο «γλυκό» νησί της Μεσογείου. Το ερώτημα είναι αμείλικτο και χρήζει άμεσης απάντησης: Ποιος σκοτώνει τις μέλισσες στο νησί, που λόγω του μοναδικού στη Μεσόγειο πεύκου του, προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες μελισσοπαραγωγούς, οι οποίοι πηγαίνουν τις κυψέλες τους εκεί;
«Το 2006 εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα. Δηλητηριάζουν τα μελίσσια κάποιοι που θέλουν να διώξουν τις μέλισσες από το νησί, επειδή θεωρούν ότι δημιουργούν πρόβλημα στον τουρισμό», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θάσου, Κώστας Παναγιωτόπουλος.
"Οι ξενοδόχοι του νησιού είχαν πάει πριν από δύο χρόνια στον εισαγγελέα για να εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν με κυψέλες που βρίσκονταν πολύ κοντά σε ξενοδοχειακές μονάδες", λέει ο κ.Παναγιωτόπουλος, διευκρινίζοντας ότι μετά την εξέλιξη αυτή, για να διευθετηθεί το ζήτημα πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων πλευρών και συμφωνήθηκαν ο τρόπος και τα σημεία όπου θα τοποθετούνταν στο εξής τα μελίσσια.
Κι ενώ φαινόταν πως το πρόβλημα είχε αντιμετωπισθεί, τους τελευταίους μήνες κρούσματα έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους. «Μπορεί και να υπήρξαν κάποια περιστατικά με μέλισσες που τσίμπησαν τουρίστες, όμως αυτό δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τέτοιες πράξεις. Αυτό που συμβαίνει είναι εγκληματικό. Είναι γνωστό πως αν εξαφανισθούν οι μέλισσες σε τρία χρόνια θα καταστραφεί η Φύση», σημειώνει ο κ.Παναγιωτόπουλος.
"Σίγουρα το πρόβλημα με τις μέλισσες και κυρίως τις σφήκες είναι υπαρκτό για τους ξενοδόχους, όμως κανένας σώφρων άνθρωπος δεν θα τις δηλητηρίαζε για να το λύσει", διαβεβαιώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Δημήτρης Παπαδημητρίου.
«Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε τέτοιες ενέργειες», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι η αστυνομία θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και να εντοπίσει το δράστη. Ο κ.Παπαδημητρίου διευκρινίζει ότι το αίτημα των ξενοδόχων απευθύνεται προς την Πολιτεία, η οποία, όπως λέει, θα πρέπει να μεριμνήσει για τη βελτίωση των μέτρων που προβλέπονται για την παρουσία κυψελών σε κατοικημένες περιοχές.
Ο νόμος, που υπάρχει από το 1934, ορίζει ότι απαγορεύεται η τοποθέτηση μελισσοσμηνών σε απόσταση μικρότερη από 25 μέτρα από δημόσιο δρόμο και 30 μέτρα από σπίτια που κατοικούνται, εκτός εάν ο χώρος του μελισσοκομείου είναι περιφραγμένος με αδιαπέραστο φράκτη ύψους τουλάχιστον δύο μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους.
Όμως, η αυξημένη τουριστική κίνηση κατά τους θερινούς μήνες, σε συνδυασμό με την μετακίνηση των μελισσών σε μέρη όπου υπάρχει νερό (π.χ. πισίνες ξενοδοχειακών μονάδων), για να καλύψουν τις ανάγκες τους, καθιστούν -κατά γενική ομολογία των εμπλεκομένων πλευρών- τα μέτρα που προβλέπει ο νόμος ανεπαρκή.
Οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις μέλισσες, σύμφωνα και με τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες εκτιμούν, ωστόσο, ότι πίσω από τα περιστατικά που ξεκίνησαν το 2006 και εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή του Λιμένα κρύβεται ένα άτομο. | |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου