Tο Δικαστήριο Υποθέσεων Γης και Περιβάλλοντος της Νέας Νότιας Ουαλίας απέρριψε την αίτηση κατασκευής μουσουλμανικού σχολείου με το αιτιολογικό ότι ήταν ασύμβατη με τον αγροτικό χαρακτήρα της περιοχής. Η απόφαση αυτή είναι σύμφωνη και με περσινή σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Κάμντεν. Οι κάτοικοι της περιοχής είχαν ταχθεί κατά της κατασκευής του σχολείου μετά την κατάθεση της σχετικής πρότασης το 2007 από την Κορανική Εταιρεία Λακέμπας - ενός ισλαμικού συλλόγου της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Ενώ πολλοί κάτοικοι διατύπωναν αντιρρήσεις επικαλούμενοι τις επιπτώσεις του σχολείου στο περιβάλλον, την κυκλοφορία και την οικιστική ανάπτυξη της περιοχής, άλλοι υποστήριζαν ευθέως ότι οι μουσουλμάνοι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στο Κάμντεν κι ότι το σχολείο θα ήταν «ένα φυτώριο τρομοκρατών». Κάτοικοι της περιοχής, τυλιγμένοι με αυστραλιανές σημαίες και με συνθήματα εναντίον των μουσουλμάνων, είχαν πραγματοποιήσει πορεία το Δεκέμβριο του 2007.
Εκπρόσωπος της Κορανικής Εταιρείας Λακέμπας εξέφρασε έκπληξη για την απόφαση του δικαστηρίου. Δήλωσε ότι η Εταιρεία αποδέχεται την απόφαση, αλλά θεωρεί ότι υπήρξε άδικη η στάση του δημοτικού συμβουλίου του Κάμντεν και των κατοίκων του.
Παρ' όλο που η διαμάχη για το σχολείο στο Κάμντεν έληξε, η συζήτηση για τα ισλαμικά σχολεία στην Αυστραλία αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς αυξάνεται ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Αυστραλίας και η ζήτηση για νέα ισλαμικά σχολεία.
Μουσουλμάνοι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι η προσφορά θέσεων θα πρέπει να διπλασιαστεί, για να καλυφθεί η ζήτηση και σχεδιάζεται η κατασκευή σχολείων και σε άλλες περιοχές.
Οι κάτοικοι του Κάμντεν έχουν παράδοση στην παρεμπόδιση και άλλων έργων - καθώς είναι επιφυλακτικοί έναντι της ανάπτυξης και της αλλαγής. Ωστόσο, πίσω από τις νόμιμες ανησυχίες των κατοίκων ελλοχεύει η ισλαμοφοβία. Η Κορανική Εταιρεία Λακέμπας είναι ένας -σχετικά άγνωστος- σύλλογος της Νέας Νότιας Ουαλίας με δεσμούς με μια μουσουλμανική ιεραποστολική ομάδα με έδρα την Ινδία, μια φιλειρηνική οργάνωση ανεκτική απέναντι σε άλλες θρησκείες, η οποία απέχει από ζητήματα πολιτικού χαρακτήρα.
Αν το σχολείο είχε εγκριθεί, τότε θα έπρεπε να ακολουθεί το πρόγραμμα σπουδών της Νέας Νοτίου Ουαλίας και να δίνει λογαριασμό στην κυβέρνηση για τη χρηματοδότησή του.
Ηγετικά στελέχη της μουσουλμανικής κοινότητας στην Αυστραλία εκφράζουν δυσαρέσκεια για την αδυναμία της κοινότητας να αντικρούσει ιδέες που συνδέουν το Ισλάμ με την τρομοκρατία και πολλοί μουσουλμάνοι ακαδημαϊκοί και εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή των μουσουλμάνων στο δημόσιο διάλογο, ώστε να κατανοήσουν οι πολίτες ότι τα ισλαμικά σχολεία είναι κανονικά σχολεία και να διαλυθούν οι φόβοι απέναντι στους μουσουλμάνους.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου