Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Τελικά, πατήσαμε στη Σελήνη;

  • Σαν σήμερα πριν από 40 χρόνια ξεκίνησε η αποστολή «Απόλλων 11» Δέκα απαντήσεις στις θεωρίες συνωμοσίας
  • TΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ, Του Αngus ΜcDowall

Σαν σήμερα πριν από 40 χρόνια, ο Νιλ Άρμστρονγκ, ο Έντουιν «Μπαζ» Όλντριν και ο Μάικλ Κόλινς ξεκινούσαν με την αποστολή «Απόλλων 11» να κατακτήσουν τη Σελήνη. Και το κατάφεραν- όμως στην ιστορία της ανθρωπότητας, αν εξαιρέσει κανείς τη δολοφονία του Κέννεντυ και τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, δεν υπάρχει άλλο συμβάν που να γέννησε περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας. Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν άνθρωποι πεπεισμένοι πως οι Αμερικανοί ουδέποτε περπάτησαν στο φεγγάρι, απλώς ήθελαν τόσο πολύ να φανεί ότι κερδίζουν τον διαστημικό «αγώνα» εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης που σκηνοθέτησαν τις αποστολές σε τηλεοπτικά πλατό. Οι συνωμοσιολόγοι έχουν τα επιχειρήματά τους· εμείς τα αντεπιχειρήματα.

1. Τα αστέρια


ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΟΣ: Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από την επιφάνεια της Σελήνης δείχνουν έναν σκοτεινό ουρανό, αλλά το Διάστημα είναι γεμάτο αστέρια. Πού είναι τα αστέρια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το σεληνιακό τοπίο φωτίζεται από τον Ήλιο και η κάμερα τραβάει φωτογραφίες ενός ανθρώπου με λευκή (διαστημική) στολή. Είναι λοιπόν προγραμματισμένη σε μεγάλο διάφραγμα και υψηλή ταχύτητα- και τα απομακρυσμένα αστέρια είναι υπερβολικά αχνά για να φανούν.

2. Η ραδιενέργεια

ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΟΣ: Γιατί δεν σκότωσε τους αστροναύτες η ραδιενέργεια από τα μαγνητικά πεδία γύρω από τη Γη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ραδιενέργεια στις επονομαζόμενες ζώνες Van Αllen είναι αρκούντως ισχυρή για να σκοτώσειαλλά μόνο αν χρονοτριβήσει κανείς. Οι αστροναύτες μπήκαν και βγήκαν σε περίπου μία ώρα- περίπου το ίδιο επίπεδο ραδιενέργειας όσο και μία ακτινογραφία.

3. Οι μετεωρίτες

ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΟΣ: Το Διάστημα είναι γεμάτο γρήγορους, μικροσκοπικούς μετεωρίτες που θα χτυπούσαν σαν γροθιά το διαστημικό όχημα και θα σκότωναν τους αστροναύτες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπάρχουν εκατομμύρια μετεωρίτες, που ταξιδεύουν με ταχύτητα περίπου 190.000 χλμ./ ώρα. Όμως το Διάστημα είναι ένας τεράστιος χώρος, άρα η πυκνότητα χαμηλή και οι πιθανότητες να περάσεις ανενόχλητος πολύ μεγάλες.

4.Τα αποτυπώματα

ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΟΣ: Για να μείνουν αποτυπώματα των ποδιών στη σεληνιακή σκόνη θα έπρεπε να υπάρχει υγρασία- για δοκιμάστε το στην άμμο!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καλύτερα θα ήταν να το δοκιμάσετε με ταλκ, που δεν χρειάζεται υγρασία για να κρατήσει το αποτύπωμα και μοιάζει πολύ περισσότερο στην υφή με τη σεληνιακή σκόνη.

5. Οι σκιές

ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΟΣ: Οι σκιές δεν είναι παράλληλες- αυτό υποδεικνύει περισσότερες από μία πηγές φωτός.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μπορεί οι σκιές να μην πέφτουν όπως θα περιμέναμε, αλλά άλλο η Σελήνη, άλλο η Γη. Η ανώμαλη επιφάνεια της Σελήνης δημιουργεί παράξενα εφέ· το σημαντικό όμως είναι ότι υπάρχει πάντα μόνο μία σκιά, γεγονός που υποδηλώνει μόνο μία πηγή φωτός, τον Ήλιο.

6. Η θερμοκρασία

ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΟΣ: Στην επιφάνεια της Σελήνης, η θερμοκρασία φτάνει ακόμα και τους 138 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτήν τη θερμοκρασία, τίποτα δεν δουλεύει- το φιλμ που χρησιμοποιήθηκε, για παράδειγμα, δεν θα έπρεπε να είχε λειώσει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το φιλμ- για παράδειγμα- ή ταν τοποθετημένο μέσα σε προστατευτικά μεταλλικά δοχεία, και όλος ο εξοπλισμός, όπως και οι αστροναύτες, ήταν επίσης κατάλληλα προστατευμένος. Επιπλέον, προσσεληνώθηκαν κατά τη σεληνιακή χαραυγή, οπότε η θερμοκρασία ήταν σημαντικά χαμηλότερη.

7. Η σημαία

ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΟΣ: Πώς γίνεται να κυματίζει στον ιστό που στήθηκε η αμερικανική σημαία αφού οι αστροναύτες βρίσκονταν σε κενό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η σημαία είχε ένα κοντάρι τοποθετημένο οριζόντια στο πάνω μέρος, ώστε να βγει καλά στις φωτογραφίες. Οι αστροναύτες δεν το άνοιξαν τελείως και η σημαία έμεινε με μια πτυχή.

8. Ο κρατήρας

ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΟΣ: Όταν προσσεληνώθηκε η σεληνάκατος «Αετός», θα έπρεπε να δημιουργηθεί κρατήρας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι περισσότεροι άνθρωποι επιβραδύνουν για να παρκάρουν- το ίδιο έκανε και η σεληνάκατος. Προσσεληνώθηκε αρκετά μαλακά και στη Σελήνη η ώση από τους πυραύλους διασκορπίζεται στο κενό, δεν σπρώχνει τον αέρα προς τα κάτω όπως στη Γη.

9. Η αποχώρηση

ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΟΣ: Πώς γίνεται να έχουμε εικόνα των αστροναυτών καθώς εγκαταλείπουν τη Σελήνη; Ποιος την τράβηξε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μια κάμερα που είχαν αφήσει στην επιφάνεια της Σελήνης και η οποία ελεγχόταν από τη Γη.

10. Οι φλόγες

ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΟΣ: Τη στιγμή που η σεληνάκατος αφήνει την επιφάνεια της Σελήνης δεν βγαίνουν φλόγες από τον πύραυλο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το καύσιμο που χρησιμοποίησαν για να φύγουν από τη Σελήνη δεν βγάζει φλόγα. Η σεληνάκατος χρησιμοποιούσε ένα μείγμα υδραζίνης και τετροξειδίου του διαζώτου: οι δύο αυτές χημικές ουσίες αναφλέγονται με την επαφή και δημιουργούν ένα προϊόν που είναι διάφανο. Για την εκτόξευση του «Απόλλων» από τη Γη είχαν χρησιμοποιήσει άλλα καύσιμα.
TA NEA: Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου