Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Λίγο αλκοόλ την ημέρα, την Αλτσχάιμερ κάνει πέρα

  • Η, με μέτρο, κατανάλωση αλκοολούχων ποτών συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας


ΒΙΕΝΝΗ. Τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα τα οποία καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ ανακάλυψαν, όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια Διεθνούς Συνεδρίου για τη Νόσο Αλτσχάιμερ που διεξάγεται στη Βιέννη της Αυστρίας, ότι τα ηλικιωμένα άτομα που κατανάλωναν οκτώ ως 14 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα είχαν 37% μικρότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Οπως προέκυψε από τη μελέτη, ωστόσο, το «κλειδί» στην κατανάλωση αλκοόλ ήταν το μέτρο. Και αυτό διότι η κατανάλωση περισσότερων από 14 ποτών εβδομαδιαίως συνδεόταν με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε σχέση με το φυσιολογικό.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε μελέτη 3.069 ατόμων ηλικίας 75 ετών και άνω. Στην αρχή της εξαετούς μελέτης, 2.587 συμμετέχοντες δεν εμφάνιζαν πρόβλημα άνοιας, ενώ 482 παρουσίαζαν ήπια γνωστική διαταραχή. Κατά τη διάρκεια της μελέτης καταγράφηκαν 523 νέες περιπτώσεις άνοιας.

Ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως το κάπνισμα, η κατάθλιψη και η κοινωνική δραστηριότητα που είναι γνωστό ότι συνδέονται με εμφάνιση άνοιας, η κατανάλωση ενός ή δύο ποτών ημερησίως φάνηκε να συνδέεται με 37% μικρότερο κίνδυνο άνοιας στα άτομα που δεν εμφάνιζαν πρόβλημα γνωστικής διαταραχής στην αρχή της παρακολούθησης.

Την ίδια στιγμή, όμως, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν φάνηκε να βάζει «φρένο» στην εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ στους συμμετέχοντες που είχαν ήδη πρόβλημα ήπιας γνωστικής διαταραχής. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν για ποιον λόγο το αλκοόλ φαίνεται να προστατεύει τον εγκέφαλο. Οπως εκτιμά πάντως η επικεφαλής τους Κέισι Σινκ «είναι πιθανό η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ να προστατεύει τον εγκέφαλο μέσω της ευεργετικής επίδρασής της στην ΗDL χοληστερόλη και στην ροή του αίματος, κάτι που έχει παρατηρηθεί και σε ό,τι αφορά την προστασία από τις καρδιοπάθειες. Επιπροσθέτως, πειράματα σε ζώα έχουν δείξει ότι οι χαμηλές ποσότητες αλκοόλ προκαλούν έκλυση ακετυλχολίνης, ενός χημικού του εγκεφάλου που είναι σημαντικό για τη μνήμη».

Σύμφωνα με τη δρα Σινκ η νέα μελέτη δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για συστάσεις προς τους ηλικιωμένους: «Δεν μπορούμε να συμβουλεύσουμε μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα που δεν καταναλώνουν αλκοόλ να ξεκινήσουν την κατανάλωσή του. Είναι όμως λογικό να πούμε σε όσους είναι πότες με μέτρο, ότι είναι πιθανό χάρη στη συνήθειά τους να αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας. Ωστόσο αν κάποιο άτομο παρουσιάζει ήδη προβλήματα μνήμης, τότε η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί αντιθέτως να επιταχύνει τη φθίση της».

  • TO BHMA, Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου