Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Αντίο orthografi@

  • «ΓΚΡΙΚΛΙΣ»: ΤΟ 77% ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΣΕ ΚΙΝΗΤΑ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ

  • «Ta greeklish vlaptoun sovara tin orthografia»! Ανησυχητικά μεγαλώνει το ποσοστό μαθητών που χρησιμοποιούν τα λεγόμενα «γκρίκλις», δηλαδή τη γραφή ελληνικών λέξεων με λατινικούς χαρακτήρες, ως τρόπο έκφρασης, κυρίως μέσω του Διαδικτύου και μηνυμάτων που ανταλλάσσουν μέσω κινητών τηλεφώνων.
  • «Το γεγονός επιδρά αρνητικά στην ορθογραφική τους ικανότητα», προειδοποιούν ειδικοί.

Σχετική έρευνα έκανε το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας πέρυσι σε μαθητές όλων των βαθμίδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που φοιτούν σε σχολεία της Κοζάνης. Το συμπέρασμα; Η διαδεδομένη χρήση των «γκρίκλις», που ξεκινά από το Δημοτικό, οδηγεί στην αύξηση των ορθογραφικών τους λαθών στα γραπτά του σχολείου.

Τα μαθητικά λάθη λόγω «γκρίκλις» αφορούν κυρίως στην παράλειψη τονισμού ή σημείων στίξης και τη χρήση αγγλικών σημείων στίξης! Ακόμη, το συνδυασμό ελληνικών και λατινικών γραμμάτων σε λέξεις, προβλήματα στους φθόγγους και σύντμηση λέξεων, όπως «tespa» αντί «τέλος πάντων», «tpt» αντί για «τίποτα», «dld» αντί για «δηλαδή» και πολλά άλλα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι «γκρίκλις» χρησιμοποιεί το 77,4% των μαθητών, ενώ 19% των μαθητών της Α' και το 51,6% της Β' τάξης του Γυμνασίου ανέφερε ότι τα χρησιμοποιεί τουλάχιστον δύο χρόνια.

Τα παιδιά είπαν ακόμη ότι εκτός από τα κινητά τηλέφωνα, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και διάφορα φόρουμ του διαδικτύου, χρησιμοποιούν «γκρίκλις» και σε χειρόγραφα, όπως προσωπικές σημειώσεις και σημειώματα. Οπως εξήγησαν, πρόκειται για τακτική που οφείλεται σε συνήθεια (83,9%), για εξοικονόμηση χρόνου (75,8%), είναι απλώς βολικό (71,4%), για την αποφυγή ορθογραφικών λαθών (38,7%), αλλά γίνεται και λόγω μόδας (33,9%).

Από την άλλη πλευρά το 64,3% των φιλολόγων θεωρεί τα «γκρίκλις» απειλή για την ελληνική γλώσσα, ενώ 53,6% έχει παρατηρήσει αύξηση των ορθογραφικών λαθών σε μαθητές που παλαιότερα \ παρουσίαζαν καλύτερες επιδόσεις. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου