Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Μια ακόμη εκτέλεση στο Τέξας...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
  • Οι αρχές του Τέξας εκτέλεσαν τον 200ό θανατοποινίτη σε 9 χρόνια τα ξημερώματα της Τετάρτης, παρά τις διαδηλώσεις στην πολιτεία. Ο εκτελεσθείς, Τέρυ Λη Χάνκινς, είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για το φόνο των δυο παιδιών του και της συζύγου του, ενώ ανέλαβε επίσης την ευθύνη για άλλες τρεις δολοφονίες. Ο Χάνκινς εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση στη φυλακή στο Χάντσβιλ του Τέξας.
Διαδηλωτές επισήμαναν ότι επρόκειτο για την 200ή εκτέλεση αφότου ανέλαβε καθήκοντα ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Ρικ Πέρυ, το 2000. Ο αριθμός φθάνει σχεδόν τις μισές από τις 439 εκτελέσεις στην πολιτεία από το 1982--και ποσοστιαία, το 35% όλων των εκτελέσεων στις ΗΠΑ από το 2000.

Η Γκλόρια Ρούμπακ, εκπρόσωπος του Κινήματος για την Κατάργηση της το Τέξας, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι οι εκτελέσεις αποτελούν «συνέχιση των λιντσαρισμάτων... και του ρατσισμού» του συντριπτική τους πλειοψηφία, οι αφροαμερικανοί--δυσανάλογα περισσότεροι σε σχέση με κάθε άλλη φυλετική ομάδα. Κινητοποιήσεις σημειώθηκαν επίσης στο Χάντσβιλ, στο Παρίσι, στο Μόντρεαλ, στις Βρυξέλλες και στη Λειψία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου