Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Οταν η Μισέλ Ομπάμα αγκάλιασε την Ελισάβετ και παραβίασε το πρωτόκολλο

Queen-hug-obamaΛΟΝΔΙΝΟ. Με ποια τραγούδια και με ποια βίντεο γέμισε η Μισέλ Ομπάμα το iΡod που χάρισε στη βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ; Το ερώτημα κυριάρχησε στην παραπολιτική ειδησεογραφία η οποία συνόδευσε τη Σύνοδο Κορυφής του G20 στο Λονδίνο. Παράλληλα άνοιξε ένα τεράστιος κύκλος συζητήσεων όταν η κυρία Ομπάμα τόλμησε να αγκαλιάσει την 82χρονη γαλαζοαίματη, παραβιάζοντας το άκαμπτο βρετανικό πρωτόκολλο το οποίο σαφώς απαγορεύει στους «κοινούς θνητούς» να αγγίξουν τον μονάρχη. Επίσης οι παγκόσμιοι ηγέτες προκάλεσαν τη θυμηδία, αποτυγχάνοντας δύο φορές να συγκεντρωθούν όλοι μαζί για την παραδοσιακή «οικογενειακή» φωτογραφία. Ετσι, υπάρχουν δύο τέτοιες φωτογραφίες- και οι δύο με... «έλλειψη απαρτίας». Στην Ιταλία δε, ορισμένα μέσα ενημέρωσης σχολίασαν αρνητικά τον «φασαριόζο» πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο οποίος φώναξε δυνατά στον αμερικανό πρόεδρο «Κύριε Ομπάμα, είμαι ο Μπερλουσκόνι!» προκαλώντας την έκπληξη της βασίλισσας. Ωστόσο δεν δόθηκε συνέχεια από το Μπάκιγχαμ στο εν λόγω περιστατικό.

Σχετικώς με το iΡod, έγινε γνωστό ότι περιείχε 40 τραγούδια από μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ και μερικά βίντεο από την επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ στις ΗΠΑ το 2007. Περιλαμβάνονταν αποσπάσματα από τις πασίγνωστες παραστάσεις «West Side Story», «South Ρacific», το «Φάντασμα της Οπερας», «Αννι», «Ο Βασιλιάς κι εγώ», «Σικάγο», «Εβίτα», «Το κλουβί με τις τρελές» και «Ωραία μου κυρία» όλα από αμερικανούς ερμηνευτές. Η Αυτού Μεγαλειότης, παρά την ηλικία της, δεν είναι ξένη με την τεχνολογία καθώς διαθέτει το προσωπικό της iΡod για να ακούει μουσική εδώ και τρία χρόνια.

Δεν έγινε γνωστό αν το δώρο της κυρίας Ομπάμα συγκίνησε τόσο τη βασίλισσα Ελισάβετ ώστε οι δύο γυναίκες να αγκαλιαστούν. Αλλά η οικειότητα και η αμεσότητα της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ φαίνεται ότι προκάλεσε μια πρωτοφανή δημόσια εκδήλωση τρυφερότητας από πλευράς της 82χρονης ηγέτιδος.

Ησυνάντησή τους ξεκίνησε με μια τυπική χειραψία αλλά έληξε, εντελώς απρόβλεπτα, με μια αγκαλιά. Οταν η βασίλισσα ακούμπησε ελαφρά το χέρι της στην πλάτη της κυρίας Ομπάμα, η δεύτερη δεν δίστασε να κάνει το ίδιο με ακόμη μεγαλύτερη οικειότητα.

Το γεγονός προκάλεσε την κριτική ορισμένων βρετανικών μέσων ενημέρωσης. Το Μπάκιγχαμ όμως υπεραμύνθηκε των δύο γυναικών. «Πρόκειται για μια αμοιβαία και αυθόρμητη εκδήλωση συμπάθειας», δήλωσε ανώνυμη πηγή από το στενό περιβάλλον του αγγλικού θρόνου. Παράλληλα, σχόλια προκάλεσε και η αδυναμία των ηγετών που συμμετείχαν στη Σύνοδο να φωτογραφηθούν όλοι μαζί μετά τη λήξη των εργασιών. Στην πρώτη απόπειρα η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ συνειδητοποίησε ότι έλειπε από δίπλα της ο καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ. Καναδοί αξιωματούχοι διέψευσαν κατηγορηματικά τις φήμες ότι ο κ. Χάρπερ είχε πάει στην τουαλέτα, δεν έδωσαν όμως άλλη εξήγηση.

Στη δεύτερη (και τελευταία...) απόπειρα έλειπαν οι Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο οποίος απομακρύνθηκε για να απαντήσει σε ένα επείγον τηλεφώνημα, και ο Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο, πρόεδρος της Ινδονησίας, για την απουσία του οποίου δεν δόθηκε εξήγηση. Τρίτη απόπειρα δεν υπήρξε εξαιτίας του φορτωμένου προγράμματος των ηγετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου